• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

22.01.2018.

Uvjerili smo (Vladu) da mladi vrijede više!


Vlada je krajem 2017. godine izglasala Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine.

 

S velikim zadovoljstvom ističemo da se, nakon godinu dana intenzivne kampanje inicijative Vrijedim više koja je kulminirala prosvjedom održanom prošlog rujna  na Markovom trgu u Zagrebu, pripravništvo vraća. Već je za 2018. godinu predviđeno gotovo 370 milijuna kuna za poticanje pripravništva, a za trogodišnje razdoblje planira se preko 30 tisuća pripravnika zaposlenih uz ugovor o radu uz financijsku pomoć države. Ovim dokumentom je Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) stavljeno u drugi plan, te napokon prestaje biti dominantna mjera aktivne politike zapošljavanja. To nas posebno veseli zbog niza negativnih posljedica koje ta mjera ima na mlade ali i na cjelokupno tržište rada, a na koje smo sustavno upozoravali. Podsjetimo, korisnici SOR-a nemaju prava koja proizlaze iz radnog odnosa iako praksa pokazuje da većina mladih na SOR-u ima gotove sve obveze osoba u radnom odnosu. U tom kontekstu, a s obzirom da u ovim smjernicama nije napravljen kvalitativan iskorak u ostvarivanju prava mladih kroz SOR, nadamo se da je ovo korak  prema potpunom ukidanju SOR-a.

 

Smatramo izuzetno važnim da su se građani, radnici, sindikati, udruge i građanske inicijative udružili i pokrenuli zajedničku borbu za bolji položaj mladih na tržištu rada te pravedniji ulaz na tržište rada, koja je dala prve rezultate Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su prepoznali našu inicijativu i dali svoj doprinos uvjeravanju Vlade da mladi zaista vrijede više.

 

Vjerujemo da smo našim djelovanjem dokazali koliko je važno da se mladi bore za svoja prava i kako je moguće poboljšati njihov položaj na tržištu rada. Isto tako, pozdravljamo i ostale pozitivne promjene, poput primjerice redefiniranih mjera Potpora za samozapošljavanja i mjere Osposobljavanja na radnom mjestu. Unatoč tome, smatramo da još uvijek postoji značajan prostor za daljnja poboljšavanja, posebno jer su problemi u mjerama i dalje jasno vidljivi. Činjenica da SOR još nije „stvar prošlosti“ ostavlja neriješenim problem ostvarivanja prava mladih koji ulaze u ovu mjeru. To je posebno problematično u kontekstu korištenja SOR-a u javnim službama koje će za iste pozicije u isto vrijeme moći koristiti i pripravnike. To znači će se posve isti poslovi moći raditi pod izrazito drugačijim uvjetima, i materijalnim i nematerijalnim. Također, postoji bojazan da će nastavak korištenja SOR-a produžiti proces reorijentiranja poslodavaca na korištenje pripravništva, što bi moglo imati negativne posljedice na dinamiku otvaranja novih radnih mjesta. Sveukupno, mjere su još uvijek postavljene na taj način da je vrlo vjerojatno da će velik broj korisnika i dalje biti osobe koje bi se zaposlile i bez ovih intervencija, dok u isto vrijeme osobe koje su u težem položaju na tržištu rada ostaju bez prijeko potrebne prilike. Zato je potrebno uložiti dodatne napore u bolje ciljanje korisnika mjera te prilagodbu mjera njihovim potrebama. Konačno, krajnje je vrijeme da se započne s procesom osmišljavanja i uvođenja strukturirane i kvalitetno uređene prakse na svim razinama obrazovanja.

 

Inicijativa Vrijedim više  nastavlja pratiti položaj mladih na tržištu rada te će i dalje predlagati rješenja koja će pomoći mladima da ostvare svoje planove i ambicije, ali i pozivati mlade da se aktivno uključe u borbu za svoja prava.

 

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: